Srpen '24
Bavlna

Příběh

Dovolte nám utrousit několik slov k srpnovému ponožkovému exempláři. Srp, tedy jmenovec současného měsíce, a pestrost totiž nejenže souvisí, nýbrž i potvrzují pravidlo, že demografie prochází žaludkem.

V roce 1245 čítalo obyvatelstvo Anglie přibližných čtyři a čtvrt milionu lidí. Přesně o pět století později to bylo o milion a půl více, tedy průměrný nárůst šest procent za jedno století. Následujících sto let ale přineslo ztrojnásobení četnosti Angličanů na milionů šestnáct.

Srp byl vskutku zasloužilým hrdinou pozdního středověku. Stačilo však prosté protažení čepele a rukojeti, aby vznikla kosa – nástroj pyšnící se násobně vyšší efektivitou.

Přesně z toho důvodu většina britského souostroví přešla v sedmnáctém století ze srpu na kosu a přispěla tak k větší zemědělské produktivitě. Proč byl srp tak oblíben mezi soudruhy století devatenáctého a počátku dvacátého – nevíme.

Byla to však pestrost, jež se nejvíce zasadila o nárůst hojnosti během srpnové sklizně umožňující bezprecedentní anglické množení. Tak jako černá ponožka rychle znudí lidské oko, i stále ta samá plodina brzy vyčerpá půdu. Naštěstí nás moudrá příroda obdařila pestrou škálou plodin a nudně jednolitý porost lze nahradit důmyslnou rotací různých druhů plodin. Díky ní se v průběhu osmnáctého století podařilo dosáhnout toho, aby téměř žádné anglické pole nemuselo ležet ladem.

Materiál

Bavlněná příze tvoří osmdesát procent ponožky. Struktura ponožky je odlehčená všude tam, kde se prolíná černá příze s ostatním podkladem, tudíž lépe odvádí teplo od nášlapníku. Pro lepší odolnost ponožky jsme přidali deset procent polyamidu.

Z polypropylenu a lycry je tvořena kostra ponožky, obé po pěti procentech. Polypropylen umožňuje ponožce vysokou pevnost, zatímco díky lycře disponuje potřebnou pružností a antibakteriální ochranou.

Nechť Vaše kroky zažívají pestrobarevné žně.
Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny