Červenec '24

Červenec '24
Bavlna

Příběh

Dovolte, abychom Vám řekli několik slov k Vašemu nejnovějšímu ponožkovému exempláři. Nejvyšší ponožková rada – těleso zodpovědné za vzhled Vašich ponožek – se při návrhu zamyslela nad tím, jak se to vlastně stalo, že vidíme, a to nejen barvy.

Na samém počátku totiž musel stát organizmus, jenž uměl zachytávat záření ze slunce, avšak rozhodl se jej měnit nikoliv na energii, nýbrž na informace. To je odvážné evoluční rozhodnutí.

První fotoreceptory si vyvinula již rozsáhlá skupina jednobuněčných organizmů známých jako archea, což doslova znamená „ti staří“. Pravděpodobně se jedná o nejstarší formu života na naší planetě, neboť před 3,5 miliardami let by zde stejně nic jiného nepřežilo. Již tehdy padlo rozhodnutí konvertovat světlo na informace. A klíčovou roli v tom sehrál bičík neboli mikroskopický ocásek poskytující buňkám mobilitu.

Bez schopnosti pohybu by tyto neobyčejně odolné buňky zřejmě neměly pro informace o světelných podmínkách v okolí velké využití. Stejně s nimi nemohly nikterak naložit. Naopak možnost „dobičíkovat“ na světlo či do tmy se jistě hodila a položila tak základ vývoji zraku, jak jej známe dnes.

Proto až se budete kochat pohledem na svůj nejnovější ponožkový exemplář, vězte, že nebýt nohou, jež je tak majestátně vyplňují, nebylo by dost možná ani očí, jež na ně hledí.

Materiál

Z osmdesáti procent jest vyroben z česané bavlny. Vedlejší roli zdatně hraje polyamid sloužící ke zvýšení odolnosti ponožky, tvoří deset procent.

Kostru ponožky doplňuje zbývajících deset procent polypropylen a lycra. Polypropylen zaručuje ponožce vysokou pevnost, kdežto lycra poskytuje potřebnou pružnost a antibakteriální ochranu.

Na vlnách letní pohody
Vaše Nejvyšší ponožková rada

Edice: Pánské

Všechny ponožky z Ponožkovic jsou navrženy a vyrobeny v ČR.

Sdílet

Připojte se k nám na facebooku a instagramu


Dozvěděli jste se vše, co potřebujete?

Pokud se Vám náš pestrobarevný svět líbí, velice rádi Vás přivítáme mezi členy Klubu Pánů z Ponožkovic.
Anebo nás potěšíte, když členstvím obdarujete někoho ze svých blízkých.

Darovat členství Stát se členem

Jsem člen a chci se přihlásit do klubovny